Служителите на културни институции излизат на протест. Заплатите им са сред най-ниските у нас, а работят висококвалифицирани специалисти

Недоволни са от парите, предвидени за тях в бюджета

Регионален исторически музей-София
Регионален исторически музей-София Източник: Zonanews

Служители на музеи, галерии и библиотеки на протест срещу разпределението на проектобюджета за 2022 година. Той предвижда 5% повече средства за тях спрямо миналата година, вместо исканите 50 на сто.

 

Протестите се организират от национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" и ще се проведат в цялата страна. Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти.

 

Въпреки думите на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански, че във финансовата рамка за 2022 година са предвидени още 12 милиона лева, според служителите в културните институции те няма да бъдат достатъчни.

 

"Тези 5 процента са едно микроскопично увеличение на това, което в системата на нашето бюджетиране се нарича „субсидирана единица". От нея зависят не само заплатите на служителите, но и поддръжката на сградния фонд както и реставрацията и грижата за произведенията", заяви директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени