Смениха директора на Агенция "Митници", Спецов остава начело на НАП

Приемането на страната в еврозоната и пълноправното приемане в Шенген ще бъдат нашите приоритети, обяви новият финансов министър

Агенция Митници
Агенция Митници Източник: Zonanews

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред журналисти в МФ, че директор на Националната агенция за приходите (НАП) остава Румен Спецов, а директор на агенция "Митници" става Георги Димов, досегашен заместник изпълнителен директор на НАП.

 

Приемането на страната в еврозоната и пълноправното приемане в Шенген ще бъдат нашите приоритети, обяви новият финансов министър. "По данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева", коментира Петкова по повод дадената по-рано днес пресконференция, заедно с Асен Василев. 

 

Служебният министър на финансите Людмила Петкова
Служебният министър на финансите Людмила Петкова Източник: МФ

"От парите във фискалния резерв - 4 млрд. са във т. нар. Сребърен фонд. Освен тези средства в БНБ и в търговските банки в резерва се добавят вземанията от ЕС за сертифицирани разходи и аванси и очакваните постъпления по Плана за устойчивост и развитие, които са около 2 млрд. лева. 1,6 млрд. лева бяха предоставени по придобиване на вземанията от "Топлофикация София" от "Булгаргаз", каза Петкова, обяснявайки разликата между 9,9 и 6,7 млрд. лева.

 

"За останалите разходи е нужен по-подробен анализ и може би в началото на следващата седмица ще ви уведомя и за политиката на Министерство на финансите за дълга на държавата", поясни Петкова.

 

"В рамките на няколко дни ще ви кажа какво ще правим в агенция "Митници", заяви Георги Димов. "Следя работата на агенцията в детайли, но към момента съм без коментар", каза той.

 

Людмила Петкова посочи, че не е редно да се меси в работа на прокуратурата по проверката на агенция "Митници". "Бюджетът и приходните агенции са приоритет и ще са на мое пряко подчинение. Аз също ще следя за проверките на агенцията", допълни Петкова.

 

"Това, че оставам на поста е положителна оценка за работата на НАП", заяви Румен Спецов.

 

Румен Спецов
Румен Спецов Източник: БГНЕС

"Събираемостта в НАП е с ръст от 15 процента спрямо миналата година. В агенция "Митници" има изоставане на събираемостта от ДДС от внос. Досега агенцията нямаше ръководител, който да осъществява ефективно функциите си, което не може да бъде оставено така", отчете министърът на финансите.

 

По това време на миналата година фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева без вземанията от фондовете на ЕС, припомни още Петкова.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени