Спас Русев купува "Булсатком"

Той купува през свързаното дружество "Вива корпорейт България"

Спас Русев
Спас Русев Източник: Sportal.bg

Най-големият доставчик на телевизия в България "Булсатком"  има избран нов собственик - Спас Русев. Той е подал оферта от над 120-130 млн. евро, като на финалната права е имало още един кандидат - собственикът на "Теленор България" PPF Group. Предложението на PPF е било сходно като цена, но фирмата на Русев е предпочетена заради по-бързото плащане на сумата, по информация на "Капитал". Подаването на обвързващите оферти се е случило преди около две седмици.

 

Чисто проучвателен интерес са проявили и други компании, но в наддаването не се е включил основателят на "Булсатком" Пламен Генчев, който при предишната процедура имаше кол-опция, даваща му предимство в търга при определени условия. Тя важеше до края на 2020 г. И след като според Генчев и екипа му тя не е била уважена, преди няколко месеца те започнаха арбитражно производство в Лондон. Година след продажбата на БТК Спас Русев ще влезе в нов оператор, като е избран за предпочитан купувач на проведения от инвеститорите в компанията търг.

 

Той купува през свързаното дружество "Вива корпорейт България", създадено през април, в което управители са две чуждестранни лица. Негов собственик е регистрираната в Люксембург фирма Viva Corporate, която пък е създадена през 2016 г. и тогава за собственик е посочен точно Русев. Единствените въпросителни са дали и за колко време ще го управлява самостоятелно, или ще препродаде компанията (или просто най-големия ѝ актив - абонатите) на друг игра

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени