Спецов тормози заведенията - кара ги да връщат помощи за Ковид

Според заведенията липсват основания, след като НАП е контролирала цялата процедура по отпускането им

Румен Спецов
Румен Спецов Източник: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа в следствие на ограниченията срещу разпространението на COVID-19, след като сумите вече са били одобрени и отпуснати, алармират от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

 

"Установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да се извърши след надлежно извършена проверка с активното участие на данъкоплатеца, а не с едностранни покани, с които НАП едностранно и немотивирано посочва сума за възстановяване, заедно с лихва", казват от двете организации.

 

Според заведенията липсват основания за изпращането на покани за възстановяване на получени помощи, без да е извършена надлежна предварителна проверка на всички обстоятелства, още повече че НАП е контролирала цялата процедура по отпускането им. Няма как и приходната администрация да начислява лихви за дължимите суми, при условие, че ако има неправилно отпусната сума, това се дължи на липса на контрол от страна на НАП, посочват съсловните организации.

 

От 2020 г. има програма за изплащане на помощи в размер на 20% от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със заповед на Министъра на здравеопазването. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от НАП.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени