Средната заплата в IT сектора скоро ще стигне 5000 лева

Средната депутатска заплата, която сега е 6795 лв. месечно без добавки и без класове за стаж, ще стане от идния месец 7032 лв.

IT сектор
IT сектор Източник: Pinterest

Средната заплата в IT сектора в България към декември миналата година е достигнала 4852 лв. Ако се запази досегашният темп на нарастването ѝ, най-късно до края на 2024 г. тя ще достигне 5 хиляди лева, сочат данните за средната работна заплата, които НСИ публикува в сряда, цитирани от "24 часа".

 

Национален статистически институт (НСИ)
Национален статистически институт (НСИ) Източник: Zonanews

Само 1 лев пък дели средната заплата в столицата от психологическата граница 3 хиляди лева - тя е достигнала 2999 лв., показват данните. Единствената област в страната извън София-град, в която средната работна заплата е над 2 хиляди лева месечно, е Враца. Заради АЕЦ "Козлодуй", който се намира на нейна територия, в края на декември област Враца отчита 2052 лв.

 

Колко получават средно в различните браншове
Колко получават средно в различните браншове Източник: 24 часа

В началото на миналата година заплатите отбелязаха рекорден ръст от над 17% на годишна база, но след това темповете постепенно започнаха да се забавят. През декември годишният ръст на средната за България работна заплата вече е само 13%, но и той е доста над инфлацията за същия период, която е вече под 5%. Освен това ръстът продължава да бъде сред най-високите за последното десетилетие, независимо че това става на фона на забавяне на икономическата активност.

 

Инфлация
Инфлация Източник: Depositphotos

Според експресните оценки на НСИ икономиката през същото последно тримесечие на 2023 г. расте само с 1,6%. Това е близо до прогнозите, но е един от най-слабите ръстове за последните години, ако не се смятат двете тримесечия в началото на пандемията, когато имаше и спад. За разлика от други години началото на 2024 г. ще бъде посрещнато от депутатите със сравнително скромното увеличение на заплатите им с едва 3,14%.

 

С толкова са нараснали за едно тримесечие заплатите в обществения сектор, от които се определя депутатското възнаграждение. За сравнение средната за България работна заплата, която обхваща и обществения, и частния сектор, е нараснала с малко над 6% за същия период.

 

Така средната депутатска заплата, която сега е 6795 лв. месечно без добавки и без класове за стаж, ще стане от идния месец 7032 лв. Съответно заплатата на президента, която е двойна на депутатската, от 13 590 лв. сега ще стане 14 064 лв.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени