Средната заплата в IT сектора скоро ще стигне 5000 лева

Средната депутатска заплата, която сега е 6795 лв. месечно без добавки и без класове за стаж, ще стане от идния месец 7032 лв.

IT сектор
IT сектор Източник: Pinterest

Средната заплата в IT сектора в България към декември миналата година е достигнала 4852 лв. Ако се запази досегашният темп на нарастването ѝ, най-късно до края на 2024 г. тя ще достигне 5 хиляди лева, сочат данните за средната работна заплата, които НСИ публикува в сряда, цитирани от "24 часа".

 

Национален статистически институт (НСИ)
Национален статистически институт (НСИ) Източник: Zonanews

Само 1 лев пък дели средната заплата в столицата от психологическата граница 3 хиляди лева - тя е достигнала 2999 лв., показват данните. Единствената област в страната извън София-град, в която средната работна заплата е над 2 хиляди лева месечно, е Враца. Заради АЕЦ "Козлодуй", който се намира на нейна територия, в края на декември област Враца отчита 2052 лв.

 

Колко получават средно в различните браншове
Колко получават средно в различните браншове Източник: 24 часа

В началото на миналата година заплатите отбелязаха рекорден ръст от над 17% на годишна база, но след това темповете постепенно започнаха да се забавят. През декември годишният ръст на средната за България работна заплата вече е само 13%, но и той е доста над инфлацията за същия период, която е вече под 5%. Освен това ръстът продължава да бъде сред най-високите за последното десетилетие, независимо че това става на фона на забавяне на икономическата активност.

 

Инфлация
Инфлация Източник: Depositphotos

Според експресните оценки на НСИ икономиката през същото последно тримесечие на 2023 г. расте само с 1,6%. Това е близо до прогнозите, но е един от най-слабите ръстове за последните години, ако не се смятат двете тримесечия в началото на пандемията, когато имаше и спад. За разлика от други години началото на 2024 г. ще бъде посрещнато от депутатите със сравнително скромното увеличение на заплатите им с едва 3,14%.

 

С толкова са нараснали за едно тримесечие заплатите в обществения сектор, от които се определя депутатското възнаграждение. За сравнение средната за България работна заплата, която обхваща и обществения, и частния сектор, е нараснала с малко над 6% за същия период.

 

Така средната депутатска заплата, която сега е 6795 лв. месечно без добавки и без класове за стаж, ще стане от идния месец 7032 лв. Съответно заплатата на президента, която е двойна на депутатската, от 13 590 лв. сега ще стане 14 064 лв.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени