Срив в IT системите блокира работата на банки, медии и авиолинии по цял свят

Засегнати са някои от най-големите компании и институции

Кибер атака
Кибер атака Източник: Zonanews

Сериозни смущения в IT системите блокираха работата на големи банки, медии и авиокомпании в различни краища на света, съобщава Би Би Си. Засегнати са редица институции и в България.

 

От компанията "Майкрософт" съобщиха за Би Би Си, че предприемат мерки за смекчаване на последствията от срива на системите и разследват причините за него.

 

Експертът по киберсигурност Трой Хънт съобщи, че има проблеми и при глобалната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike).

 

Австралийският телеком "Телстра"(Telstra) съобщи в X, че световният срив е "заради глобален проблем, засягащ както "Майкрософт", така и "Краудстрайк". Полетите на летището в Сидни бяха спрени.

 

Американските авиокомпании United, Delta and American Airlines също прекъснаха работа като обявиха, че няма да извършват полети никъде по света.

 

От летището в Берлин съобщиха за закъснения при чекирането заради "технически проблем". Такъв има и на аерогари в Япония, Индия и Нова Зеландия. От парламента на тихоокеанската държава сигнализираха за проблеми с компютърните им системи.

 

Телевизия Sky пък спря излъчването си. Платформата на London Stock Exchange Group също прекъсва. Съобщения за проблеми идват и от Австралия. Засегнати са летища, търговски вериги и компании, предоставящи телекомуникационни услуги.

Още от "Бизнес и финанси"

Лъчезар Борисов: Към днешна дата твърдо само ПП ГЕРБ се замисли за инфлацията

За съжаление моите прогнози се сбъднаха - в резултат на изпуснатата енергийна инфлация се стигна до огромен ръст на цените на храните, стигна се до ръст и рискове в промишлеността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени