Сривът на турската лира предизвика бунтове в страната

Турската централна банка намали лихвения си процент, с което подхрани инфлацията

Турска лира
Турска лира Източник: Zonanews

Спонтанни протести се проведоха в Истанбул и Анкара след срива на турската лира. Протестиращите поискаха оставката на правителството и оттеглянето от властта на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Демонстрантите бяха разпръснати от полицията.

 

Във вторник турската лира падна от 11,37 на 13,21 лири за един долар, което анализаторите посочват като най-резкия спад от 20 години насам. Негативният рекорд стана факт, след като турската централна банка намали лихвения си процент. Това решение беше взето въпреки високото ниво на инфлация в страната - близо 20 %. 

 

Ефектът от намалението на лихвите всъщност е точно обратният – повече заеми, по-малко депозити, повече пари на пазара и повишение на потребителските цени, т.е. по-висока инфлация. Понижаването на лихвите има и друг, още по-незабавен ефект, то намалява доходността и търсенето на турските облигации, което кара чуждестранните инвеститори да ги продават и това удря директно по стойността на лирата спрямо останалите валути. А поевтиняването на лирата също подхранва инфлацията.

 

Лидерите на основните опозиционни партии – Кемал Киличдароглу и Мерал Акшенер обвиниха Ердоган в некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Държавният глава от своя страна заяви, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по план през юни 2023 г.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени