Стъпка към еврото: Парламентът прие на първо четене закона за БНБ

Групата на "Възраждане" гласува "против". Единадесет депутати от "БСП за България" също бяха "против", а двама се въздържаха

Народно събрание, пленарна зала, дебати
Народно събрание, пленарна зала, дебати Източник: Zonanews

Парламентът прие на първо четене законопроекта за Българската народна банка (БНБ) със 130 гласа "за", 45 "против" и 9 "въздържал се". Със законопроекта за БНБ, внесен от Министерския съвет, се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни.

 

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха законопроекта.

 

Групата на "Възраждане" гласува "против". Единадесет депутати от "БСП за България" също бяха "против", а двама се въздържаха. От "Има такъв народ" седем народни представители се въздържаха, а един гласува "против", съобщава БТА.

 

Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта за БНБ да е пет дни. Предложението направи Венко Сабрутев ("Продължаваме промяната-Демократична България").

 

Цончо Ганев ("Възраждане") възрази, че не е нормално да има съкратени срокове между първо и второ четене по този законопроект и поиска срокът за предложения да е 14 дни.

 

Дебатите по законопроекта за БНБ започнаха вчера, но тогава не се стигна до гласуване заради изчерпване на пленарното време.

 

Ако законопроектът за БНБ не се приеме, това означава блокиране на присъединяването на България към еврозоната, заяви тогава управителят на БНБ Димитър Радев.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени