Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация: След 2-3 месеца цените на горивата отново ще тръгнат нагоре

Димитър Хаджидимитров - зам.- председател на "Асоциацията на българските търговци- вносители и превозвачи на горива": При цени на дизела 3,50 – 3,60 лв., държавата ще трябва да се намеси

Бензиностанция, горива
Бензиностанция, горива Източник: Zonanews

Няма фактори, които да говорят за понижаване цените на горивата. Това, което наблюдаваме в момента е задържане на цените на суровия петрол, тъй като американците освободиха стратегическите си запаси, но това е един краткосрочен ефект. Ще продължи 2-3 месеца и цените отново ще тръгнат нагоре, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането.

 

Това заяви в "Тази сутрин" по bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Има риск 20% - това е руският износ на петрол за света да изчезне. Най-важното, за да не видим някакви шокове, е да няма ембарго върху руския петрол", добави той.

 

Бенчев добави, че България е в топ 3 в Европа на страните без такси за цените на горивата, както и че сме и в топ 3 в Европа по най-ниска цена на горивата. "Ако преди известно време хората пълнеха половин или един резервоар по бензиностанциите, сега пълнят за определена сума.

 

Това са 20, 30, 50 лв., което като количества е много по-малко, защото цената е по-висока. И ние като търговци нямаме никакъв интерес цените да бъдат високи, защото това намалява потреблението. Но няма какво да се направи в тази ситуация", заяви още той.

 

Отново в "Тази сутрин"  Димитър Хаджидимитров - зам.- председател на Асоциацията на българските търговци- вносители и превозвачи на горива" заяви: "Това е рекорда на всички рекорда за цената на дизела". Цената е такава защото компаниите задържаха 3 седмици надценките които трябваше да направят.

 

Това че дълго успяхме да задържим цената беше за сметка на компаниите. В момента компаниите няма как да издържат на малки надценки. Ценообразуването се прави на 10-дневен период. Ако сметнем от 10 дни насам,  цената не е паднала с 10 долара, а реално е паднала с 1 долар. Няма как толкова бързо да се отрази цената на колонката.

 

Имаме отлив в момента на клиенти. Хората спряха да пътуват, може би изчакват празниците за да спестят някакви пари. В момента няма компания която иска да продава скъпо и да си губи клиентите. В момента цената на дизела е 2,92лв на едро с ДДС, направете си сметка. Големите компании продават на 3.10 лв – това са 18-19 стотинки.

 

В рамките на 1 седмица цените на едро спаднаха с 3-4 стотинки за България. Днес имаше леко увеличение защото се вдигнаха и международните цени. Не може да се каже твърда стойност цената. Ако това се задържи до края на празниците едва ли ще има цени надолу.

 

Пределна цена ще стане ако се случи нещо изключ извънредно на световните пазари. Примерно, ако стане 150 долара барела, ще виждаме цени на дизела 3,50 – 3,60 лв. най вероятно тогава и държавата трябва да се намеси. В момента само се пускат слухове – дали ДДС да се намали, дали биокомпонентите да се махат...

 

Държавата може да се намеси с намаляване на ДДС и премахване на биокомпонентите. Ако се премахнат биокомпонентите горивото ще падне с 12 стотинки. Но ако това се случи производители на такива бикомпоненти ще страдат. Ако намалим ДДС-то с 5%, това са 10 стотинки надолу.

 

Доста колеги освободиха вече персонал, минаха на самообслужване. Нощно време някои от обектите затварят. Това според мен е временно, докато се регулират нещата. Всеки чака края на войната. И в момента има много причини цените да тръгнат надолу – в САЩ изкараха от резерва, в Китай спряха да купуват толкова много. Логиката цените да вървят надолу е голяма но положението в Украйна ни довежда до тук.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени