Световната банка отпуска допълнителни 500 милиона долара на Украйна

Финансирането е гарантирано от Великобритания

Световната банка
Световната банка Източник: Pixabay

Световната банка обяви снощи, че отпуска допълнителни 500 милиона долара на Украйна за покриване на спешни нужди, предаде Ройтерс.

 

Финансирането от Международната банка за възстановяване и развитие, основен инструмент за отпускане на заеми, е гарантирано от Великобритания още в края на септември, посочват от банката.

 

Новината идва ден преди днешната конференция в Берлин, посветена на Украйна, на която политици, експерти и мениджъри ще обсъдят как да възстановят страната след края на войната, която вече навлезе в деветия си месец.

 

"Руската инвазия причинява масирани разрушения на инфраструктурата на Украйна, включително водопроводи, канализация и електрически мрежи, а зимата идва", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас. "Новото финансиране ще гарантира, че властите ще могат да продължат да работят".

 

Досега Световната банка е събрала 13 милиарда долара извънредно финансиране за Украйна, от които 11,4 милиарда вече са отпуснати. Според Киев и Еврокомисията само до 1 юни щетите от войната възлизат на 97 милиарда долара, а възстановяването й може да струва най-малко 350 милиарда долара.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени