Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска, а обществените поръчки - с малка ефективност

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%

Световната банка
Световната банка Източник: Pinterest

Необходимо е подобряване на събираемостта на ДДС, по-голяма ефективност в обществените поръчки, разходите за образование и за подпомагане на уязвимите – това са само част от изводите в доклад на Световната банка, посветен на публичните финанси в България.

 

Според СБ, неплащането на ДДС се оценява на близо 1.2 млрд. лева, което представлява 10.4% от общите отчетени задължения по това перо. Най-висока оценка за рискове при отчитане и плащане на ДДС има в сектора на недвижимите имоти.

Според авторите на доклада, ако не се вземат мерки сега, в дългосрочен план потенциалът за икономически растеж ще бъде силно ограничен, предаде БНР.

 

Като "навременни" определи мерките за справяне с последиците от шока заради пандемията и последвалите високи енергийни цени Десислава Николова от Световната банка, но предупреди – че излизането от тях вече се бави.

 

Пример за това са все още диференцираните ДДС ставки, особено при ресторантьорския бранш. Именно този косвен данък е основен за приходите в хазната, на която много тежат социалните и здравните разходи, неефективните разходи за образование и за обществени поръчки.

 

"До към 2050 година, ако в момента не се предприемат нужните реформи, растежът може да се забави до около 1,25%". Именно това е в противовес с намерението на Министерството на финансите, което си поставя амбициозни цели, коментира зам.-министър Георги Клисурски.

 

"Мисля, че една добра цел за ръста на икономиката ни през следващите 3, 5, 10 години би било реален растеж от 4-5% на година, живот и здраве, ако няма шокове и кризи", каза той.

 

По думите му в момента, за да се ускори растежът, министерството ще разчита много на инвестициите. Ежедневно се водят преговори с чуждестранни инвеститори, добави още Клисурски.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени