Свинското месо поскъпна преди Коледа

Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините

Месопродавница, месо, месни произведения
Месопродавница, месо, месни произведения Източник: Zonanews

С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това съобщи пред БНР Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

 

Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините. "Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

 

Магазин за месо
Магазин за месо Източник: Zonanews

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

 

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно.

Още от "Бизнес и финанси"

Данъчното облагане на технологичните гиганти и свръхбогатите е в застой при Тръмп

Близо 140 държави сключиха сделка през 2021 г. за данъчно облагане на мултинационалните компании – споразумение, договорено под егидата на ОИСР, което още не е приложено

Прочетете повече прочетете повече

БАБХ: Твърденията, че вносното агнешко месо, може да бъде "пробутано" като българско, са абсолютно неверни

Подобни предположения подвеждат българските потребители и уронват авторитета на Агенцията като отговорен държавен орган, заявяват още от БАБХ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени