Теменужка Петкова: Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, подписана с "Газпром" през 2017-а, не е изчезнала, тя се намира в енергийното министерство

Обвиненията за извършените газови сделки в петък не са координирана атака срещу управляващите, обяви тя

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

Обвиненията за извършените газови сделки в петък не са координирана атака срещу управляващите. Това са фактите, и ако министър Николов не иска те да станат публично достояние, това е друга тема.

Така бившият енергиен министър Теменужка Петкова коментира по БНТ твърденията на министъра на енергетиката Александър Николов, че атаката срещу управляващите се е случила в момент, в който с Азербайджан се обсъжда един от важните договори и предстоят разговори с другия основен партньор за доставка на газ - "Газпромекспорт".

 

Петкова изтъкна, че очаквала днес министър Александър Николов да обяви, че управляващите са договорили нови допълнителни количества газ с Азербайджан, но вместо това е чула министъра на опровергава сам себе си. Тя сравни сделките от петък със сделките на старото ръководство на "Булгаргаз", които се превърнаха мотив за критика към работата на управителния съвет и последвалото му отстраняване. Според нея сделките от петък са подобни на предишните, но буди притеснение фактът, че са извършени за три секунди.

 

Теменужка Петкова изтъкна, че управляващите явно не са намерили начин да договорят допълнителни количества газ от Азербайджан. Според нея в момента е невъзможно да внесем повече азерски газ от този, който получаваме, заради липсата на газовата връзка с Гърция. Теменужка Петкова изтъкна, че не е убедена, че връзката ще е готова до първи юли, защото това не е разписано в анекс с компанията-строител.

 

В същото време, ако връзката с Гърция не стане готова до първи юли, България може да изгуби възможността да получава азерски газ на договорената ниска цена. Затова Петкова призова управляващите да започнат преговори с Азербайджан за евентуално продължение на доставките на сегашната цена.

 

По повод обвиненията, че пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която България подписа с "Газпром" през 2017-а, е изчезнала, Теменужка Петкова коментира, че тя се намира в енергийното министерство и ще се радва управляващите да я намерят. Така те щели да се уверят, че в нея не е разписано нищо от това, което очакват.

 

Петкова определи пътната карта като документ, подписан след една среща с Алексей Милер, който няма обвързваща сила, а касае техническите анализи за направеното от "Булгартрансгаз". От ГЕРБ са притеснени за Бюджет 2022, изтъкна Петкова, защото заложената в него актуализация го прави непредвидим.

От партията ще внесат предложение за намаление на ДДС върху храните на 10%.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени