Tesla повиши цените на електромобилите

Увеличението идва на фона на нарастващите разходи за суровини, провокирани от ситуацията в Украйна

Tesla
Tesla Източник: Zonanews
Американската компания за електромобили Tesla повиши цените на произведените в САЩ кросоувъри Model Y и седани Model 3 Long Range с 1000 долара. Вдигат се цените и на някои версии на Model 3 и Model Y, произведени в Китай, с 10 000 юана (около $1580).
 
Миналата година Tesla многократно увеличаваше цените на най-достъпните версии на електрическите си коли Model 3 и Model Y в САЩ. Така например, в сравнение с януари 2021 г., цената на електрическия Model Y Long Range се покачи с 20% в САЩ, а на Model 3 Long Range седан – с 10,6%.
 
Повишаването на цените на Tesla идва на фона на нарастващите разходи за суровини, провокирани от ситуацията в Украйна, съобщава TechNews.bg. Това може да се превърне в сериозна пречка за плановете на Tesla и други автомобилни производители да пуснат по-достъпни електрически превозни средства.
 
Според анализатора Грегъри Милър от Benchmark Mineral Intelligence, покачването на цените на никел, литий и други материали може не само да забави, но дори и временно да обърне дългосрочната тенденция на поевтиняване на батериите – най-скъпия компонент на електрическите превозни средства, което ще спъне разпространението на електромобилите.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени