Тихомир Тошев: Не теглете нови кредити, за да погасите стари

Не се очаква значително увеличение в нивото на необслужваните кредити, коментира още консултантът

Тихомир Тошев, кредитен консултант
Тихомир Тошев, кредитен консултант Източник: БНТ

От април ще започне обслужване на отложените от мораториума кредити, заяви пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев. Той не очаква ново отлагане на обслужването на кредитите и посъветва хората да не теглят нови кредити за погасяване на стари.

 

"За съжаление, това често се случва. Сега хората ще трябва да преструктурират задълженията си, да поискат нов гратисен период или да удължат срока за изплащане на дълга", обясни експертът. Тези, които продължават да са без доходи или с ограничени, трябва да потърсят от своята банка приемливо решение за двете страни.


Над 2 млрд. лв. са ипотечните кредити от март 2020 г. до края на годината, близо 1 млрд. лв. пък са изтеглените потребителски кредити. Тоест хората от незасегнатите сектори продължиха активно да теглят кредити, коментира Тошев.


Банковият сектор е изключително стабилен, запазиха се ниските лихви за хората със стабилни доходи, допълни още кредитният консултант. По думите му не се очаква значително увеличение в нивото на необслужваните кредити.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени