Тим Кук е продал акции на Apple за повече от $750 милиона

Наред с това цената на акциите на технологичния гигант се е увеличила с 1200%, откакто Кук стана главен изпълнителен директор

Тим Кук
Тим Кук Източник: Zonanews

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е получил повече от пет милиона акции в технологичния гигант, след като отбелязва десет години работа начело на фирмата. По данни на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Кук е продал повечето от акциите – за повече от 750 милиона долара. Това е част от договор, който Кук е подписал, поемайки руля от съоснователя на Apple Стив Джобс, пише TechNews.bg.


Сумата е пряко зависима от това колко добре се представят акциите на Apple в сравнение с други фирми по фондовия индекс S&P 500. Според данните, предоставени на SEC, Кук отговаря на условията за бонуса, тъй като акциите на компанията са поскъпнали с 191,83% през последните три години. Наред с това цената на акциите на Apple се е увеличила с 1200%, откакто Кук стана главен изпълнителен директор на 24 август 2011 г.


Миналата година Кук подписа друг подобен договорен пакет за заплащане, който обхваща периода до края на 2026 г. В момента богатството му се изчислява на около 1,5 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Блумбърг. Според данните, подадени в SEC по-рано тази седмица, Кук е дарил акции на Apple в размер на почти 10 милиона долара за благотворителност, без да се посочва получателят. В общественото пространство босът често говори за ангажимента си към проблеми като HIV, изменение на климата, права на човека и равенство.


През 2015 г. шефът на Apple заяви, че ще раздаде цялото си богатство, преди да умре. Налице са данни, че вече е дарил десетки милиони долари за благотворителност.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени