Тома Биков и Александър Иванов продължават разследването на фирмата на Спецов-показаха договора за прехвърлянето на дялове

Оставиха документи на финансовия министър Асен Василев

Тома Биков и Александър Иванов от ГЕРБ отново по следите на фирмата на Румен Спецов
Тома Биков и Александър Иванов от ГЕРБ отново по следите на фирмата на Румен Спецов

Вчера посетихме дома на Данаил Николов в с. Яблотина, където видяхте, че има една "екокъща". Днес сме в центъра на София, пред МФ. Тук работи началникът на г-н Румен Спецов. Г-н Спецов е продал своята фирма с 6 млн. оборот за 500 лева на г-н Данаил Николов. Това каза Тома Биков от ГЕРБ, който продължава заедно с Александър Иванов разследването за скандалната и много съмнителна сделка, при която днешният шеф на НАП Румен Спецов и прехвърлил фирмата си на "сламения човек" Данаил Николов. 

 

Имаме няколко въпроса към Асен Василев, който твърди, че познава г-н Спецов от много години и твърди, че той е един страхотен специалист. Г-н Кирил Петков тази сутрин също каза, че познава г-н Спецов като прекрасен служител и специалист, добави Биков. 

 

"Ние имаме няколко въпроса и те са:
1. Дали Данаил Николов, купувачът на фирмата на Спецов, е в страната? 2.Дали г-н Николов е изведен от страната малко, след като се е разчула неговата сделка с г-н Спецов? И този въпрос е към вътрешния министър Бойко Рашков. Днес ние не чухме нито един отговор по отношение на г-н Спецов, а той е гвоздеят на програмата на настоящето правителство", добави кандидатът за народен представител от ГЕРБ.

 

Той коментира, че финансовият министър Асен Василев трябва да каже дали проверява сделката на Румен Спецов, кой изобщо проверява тази сделка, издирилили са Данаил Николов, за да го питат той имал ли е информация, че тази фирма, която купува за 500 лв. с 6 млн. оборот, има задължения към хазната за 1,5 млн. лв.

 

"Това е много важен въпрос, защото принципът за прозрачност, почтеност и публичност изискват тези отговори и те трябва да се дават ясно", разясни още Биков.

 

Александър Иванов показа договора подписан между Румен Спецов и Данаил Николов, което лице става известно от много медийни публикации, че е т.н. "сламен човек", малоимотно малоимотно лице използвано като бушон.

 

"Договорът е подписан пред нотариус, където двете страни изявяват своята воля за прехвърляне на сделката, както казахме за 500 лв. фирма, която е имала обороти от 6 млн. лева. Много важна е т. 4, която казва, че при прехвърлянето купувачът уведомява за съществуващите до момента процедури от всякакъв вид, които са в ход, вкл. данъчните проверки", обясни Иванов. 

 

Той отново акцентира върху медийната информация, че докато се е извършвала тази сделка е имало проверка от НАП и попита дали лицето продавач Спецов е уведомил купувача лицето Николов, както е записано в нотариално заверения договор. Александър Николов добави, че ще оставят този документ на служебния министър Асен Василев.

 

Тома Биков добави, че Румен Спечов освен, че се е познавал от години с Асен Василев, той се е познавал от години и с лицето Данаил Николов. "Очакваме г-н Василев да бъде максимално прозрачен и да каже какво правим с този човек Спецов, защото той в момента проверява сериозни фирми и, за да прави това той трябва да има чисто и прозрачно минало", коментира Тома Биков. 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени