Toyota намалява производството си на автомобили с 40% през септември

Причината е заради глобалния недостиг на чипове, Volkswagen също може да бъде принуден да намали производството си

Вместо 900 000 автомобила японският гигант ще произведе 540 000 през септември
Вместо 900 000 автомобила японският гигант ще произведе 540 000 през септември Източник: Zonanews

Toyota ще намали производството си на автомобили с 40% през септември поради глобалния недостиг на чипове. Японският гигант трябваше по план да произведе почти 900 000 автомобила следващия месец, но сега е ясно, че обемът ще бъде едва 540 000 превозни средства.


Volkswagen, вторият по големина производител на автомобили в света, предупреди, че също може да бъде принуден да намали производството си. Немската фирма, която по-рано тази година редуцира производството, заяви пред Ройтерс: "В момента очакваме доставките на чипове през третото тримесечие да бъдат много нестабилни и ограничени. Не можем да изключим по-нататъшни промени в производството". Други автомобилни производители като General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW и Renault също вече намалиха производството поради глобалния недостиг на чипове, пише TechNews.bg.


Досега Toyota успяваше да избегне проблема, с изключение на това, че удължи със седмица спирането през лятото на заводите във Франция, Чехия и Турция. Японската фирма се възползваше от натрупания по-голям запас от чипове – част от обновения план за "непрекъснатост на бизнеса", разработен след земетресението във Фукушима и последвалото го цунами преди десетилетие. Решението за намаляване на производството сега е подклаждано и от ръста на на новите случаи на коронавирус в цяла Азия, което засяга пък доставките. Все пак Toyota се надява да успее да компенсира загубения производствен обем до края на 2021 г.


Дефицитът на чипове засяга широк кръг бизнеси – от компаниите за автомобили до производителите на малки домашни електроуреди. Проблемът засегна дори доставките на iPhone и игрови конзоли Xbox и PlayStation. Миналият месец шефът на Intel Пат Гелсингер заяви, че най-лошото от световната криза с чипове тепърва предстои. Той прогнозира, че недостигът ще се влоши през "втората половина на тази година" и ще минат "година-две", преди доставките да се нормализират.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени