Тройно скочиха фактурите ни за ток, заяви производител на хляб

Вдигането на цените е заради закъснялата помощ от държавата

Хляб, хлебни и сладкарски изделия
Хляб, хлебни и сладкарски изделия Източник: Zonanews
"Бих казал, че цените на тока се промениха почти три пъти от септември до януари. Помощ от държавата получихме чак януари месец, което доведе до това, че трябваше да вдигнем цените", каза в интервю за БГНЕС пекарят Пресиян Петров.
 
"Налага се да продаваме по-скъп продукт по независещи от нас причини. Там, където имаме доставки на продукти извън България, доведе до това определени транспортни фирми да намалят доставките. Трябваше да се запасяваме с продукти месец напред, но с българските продукти засега нямаме проблем", заяви хлубопроизводителят.
 
Брашното и тока са на една цена. Фактурата за ток на хлебарницата му е достигнала 7 000 лева.
 
"До септември месец брашното беше най-скъпия компонент в цената на хляба ни, а сега е наравно с цената на тока. Фактурите ни за ток стигнаха от 1 900 лева на месец до 7 000, което лиши от смисъл цялото производство, но очаквахме нещо да се промени. При останалите продукти разликата в цената е между 25 и 100% надценка. Смятам, че има разлика от януари до февруари, защото в последните ми фактури за тока, за около 30% него ми е помогнала държавата, но това по никакъв начин не ми се отразява, заради всички останали суровини, които са се увеличили. Никой производител няма да бърза да свали цените си надолу, а ще изчака да види какво се случва", каза той. Пресиян е бил принуден да вдигне цените на продуктите, но клиентите проявяват разбиране.
 
"Клиентите проявяват разбиране. Намаляха количествата, които хората пазаруват заради вдигането на цените. Хората започнаха да си правят по-добър план на пазаруването. Вместо 5 хляба ще вземат 3", сподели хлебарят. В пекарната му разработват над 40 вида хляб, включително и рециклиран хляб, направен от стар хляб. Консумацията на бял хляб е спаднала, което показва, че потребителските нагласи на българите се променят.
 
"Когато стартирахме пекарната, 80% от хляба, който продавахме, беше бял. В течение на годините стигнахме до момент, когато белият хляб е едва 28% от производството ни, което за нас е огромен успех. Все повече има хора, които искат да комбинират определени храни с хляб, който им подхожда вкусово", твърди Пресиян. Мит е, че пресният бял хляб е по-вреден.
 
"Това е извадено от много специфичен контекст. Ако приемем, че всичкото брашно на света е смляно преди две години, тогава пълнозърнестото брашно е по-полезно от бялото брашно, ако започнем да мелим всички брашна прясно, това няма да означава, че бялото ще е по-вредно", допълва той.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени