Цената на златото достига рекордни стойности

Намаляването на разходите по заемите обикновено тласка златото нагоре

Злато
Злато Източник: Zonanews

Цената на златото достигна рекордно високи стойности на фона на тревогата на инвеститорите от напрежението в Близкия изток и спекулациите, че лихвените проценти в САЩ ще бъдат намалени до лятото, съобщава The Guardian. Инвеститорите се насочиха към актива като спот цената достигна рекордните 2 141,59 долара за тройунция, надминавайки предишния рекорд от 2 135 долара през декември, след което отново се понижи до около 2 128 долара.

 

Очаква се Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти, които сега достигат 23-годишен връх, през юни. Намаляването на разходите по заемите обикновено тласка златото нагоре, тъй като то не предлага никаква лихва, предаде bTV.

 

Благородният метал се използва и като надеждно средство за съхранение на стойност в периоди на политическа и финансова несигурност. От началото на войната между Израел и "Хамас" цената му се е повишила с повече от 300 долара за тройунция, а някои анализатори смятат, че може да премине границата от 2300 долара.

 

Рикардо Еванджелиста, старши анализатор в ActivTrades, заяви:

"Притесненията относно глобалните икономически перспективи, геополитическото напрежение и променящите се очаквания за по-ранно намаляване на лихвените проценти подхраниха повишеното търсене на благородния метал, което доведе до възходящата му ценова траектория".

 

Патрик Фарел, главен инвестиционен директор в Charles Stanley, твърди, че цената на златото вероятно скоро ще достигне своя връх. Той каза: "В момента се наблюдава тенденция към намаляване на цените на горивата: "Годината беше мрачна за много суровини. Съчетанието на отслабващия икономически растеж, особено в Китай, плюс корекцията след известно постпандемично съвземане, доведе до спад в цените на енергията, индустриалните метали и суровините от "енергийния преход" като медта и никела. Златото, напротив, достигна нови върхове, тъй като геополитическото напрежение се увеличи. Възможно е тази ситуация да се промени".

 

Фарел заяви, че това напрежение вече е "включено" в текущата цена на златото и че възвръщаемостта от други инвестиции се увеличава, което означава, че златото ще поевтинее.

 

Натрупването на злато идва въпреки липсата на подкрепа от един от най-известните инвеститори в света. В речта си в Харвард през 1998 г. Уорън Бъфет заяви, че златото "се копае от земята в Африка или някъде другаде. След това го претопяваме, изкопаваме нова дупка, зариваме го отново и плащаме на хора, които да го пазят. То няма никаква полза. Всеки, който гледа от Марс, би се почесал по главата".

Още от "Бизнес и финанси"

Пеевски се закани на проруската "Възраждане": Няма да позволя референдум срещу еврото

Реакцията му идва в отговор на изразеното по-рано днес намерение от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ" да внесат отново искане за провеждане на референдум срещу еврото

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени