"Цените ще се повишат за абсолютно всичко". Руснаците бяха предупредени за рязко покачване на цените на електрониката

Много производители на електроника и домакински уреди вече обявиха увеличение на цените до 15%

Магазин за електроника в Русия
Магазин за електроника в Русия Източник: ТАСС

Руските магазини се готвят да повишат цените на електрониката с 10-15% преди Нова година, каза пред "Известия" източник в един от вносителите на оборудване. Сред причините за увеличението на разходите събеседникът на изданието нарече спада на рублата спрямо долара, отказа на чуждестранните банки да извършват плащания от Русия и усложняването на веригите за доставки. Според него дистрибуторите вече са закупили първите партиди продукти на повишени цени и планират да ги доставят в страната до началото на новогодишните разпродажби. Това съобщава The Moscow Times.

 

"Виждаме, че има растеж. Много производители на електроника и домакински уреди вече обявиха увеличение на цените до 15%. (…) Предполагаме, че цените ще се увеличат за абсолютно всичко. От телефони и лаптопи до домакински уреди", потвърди Алексей Погудалов, търговски директор на Holodilnik.ru.

 

Marvel Distribution отбеляза, че през октомври покупната цена на лаптопите се е увеличила с 10-15%. "Рано е да се говори за по-нататъшни перспективи, но не виждаме предпоставки лаптопите да станат по-евтини. Тези, които обмислят да закупят това оборудване, не трябва да отлагат решението за по-късно, тъй като партиди на нови цени ще дойдат на дребно през втората половина на ноември", заявиха от компанията.

 

Компанията "Мегафон" вече регистрира увеличение на цената на смартфоните с 5-15%. Компанията вижда предпоставки за повишаване на цените за цялата гама електроника, която се купува за продажба на руския пазар, но отбелязва, че "ситуацията е различна във всяка група стоки".

 

Фактът, че нови партиди електроника са закупени на цени, по-високи от летните с 10-15%, съобщи и Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group. "Тенденцията е следната: цените се покачват и ще продължат да растат през 2025 г., все още няма предпоставки за спад", казва експертът. Според него част от резкия растеж може да бъде изгладен с помощта на продажбите, предимно в онлайн платформи.

 

По-рано източник на "Парламентарен вестник" в един от най-големите търговци на дребно заяви, че големите продавачи на електроника и домакински уреди ще повишат цените с 15-20% през есента. Електрониката става все по-скъпа поради санкциите, които "имат кумулативен ефект", каза Антон Гусков, представител на Асоциацията на търговските дружества и производителите на електрическо битова и компютърна техника "РАТЕК". Според него този нарастващ натиск се проявява най-ясно в проблемите с трансграничните плащания.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: България е лидер в износа на земеделски продукти за Китай сред страните от Централна и Източна Европа

През 2023 г. търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай е била на стойност 640.6 млн. щ. д., което е с близо 38 % над нивото от 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени