Украйна увеличава военния си бюджет с над 10 млрд. долара

Досега украинското правителство беше заложило в бюджета си за следващата година еквивалента на около 30 млрд. долара

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украйна ще увеличи военните си разходи с над 10 млрд. долара до края на годината съгласно изменения бюджет, подписан вчера от украинския президент Володимир Зеленски, съобщи ДПА. Министерството на отбраната ще получи по-голямата част от увеличението, а останалата част ще бъде разпределена между украинските агенции за сигурност.

 

По официални данни, разходите за отбрана на Украйна са се увеличили десетократно в резултат на руската инвазия и продължаващата война. "За да се покрият допълнителните разходи от общия държавен бюджет, беше увеличен вътрешният дълг и съответно беше увеличен максималният размер на държавния дълг до 31 декември 2022 г.", заяви администрацията на парламента в Киев.

 

През юли украинският премиер Денис Шмигал определи месечните разходи на 130 млрд. гривни (3,5 млрд. долара). Украйна получи допълнително военно оборудване и доставки на стойност милиарди долари от западните си поддръжници. Досега украинското правителство беше заложило в бюджета си за следващата година еквивалента на около 30 млрд. долара.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени