Унгария, която има най-високата инфлация в ЕС, сега изпадна и в рецесия

В същото време съседните Словакия и Румъния засега успяват да избегната рецесията

Будапеща
Будапеща Източник: Zonanews

Унгарската икономика технически е изпаднала в рецесия през последното тримесечие на миналата година, предаде Ройтерс, като цитира официални данни. Данните за Унгария сочат, че икономиката й регистрира спад за второ поредно тримесечие. За периода октомври-декември той е бил 0,4 на сто, а за юли-септември - 0,7 на сто. На годишна база обаче унгарската икономика расте през четвъртото тримесечие с 0,4 на сто спрямо ръст от 4 на сто през третото тримесечие.

 

"Унгарската икономика изпадна в техническа рецесия", заяви икономистът от Ай Ен Джи (ING) Петер Вировач. "Смятаме, че свиването ще продължи и през настоящото тримесечие, след което ще започне възстановяване".

 

В същото време съседните Словакия и Румъния засега успяват да избегната рецесията. Словакия регистрира икономически растеж от 0,3 на сто през четвъртото тримесечие и 1,1 на годишна база за периода, а Румъния се представи дори още по-добре с растеж за тримесечието от 1,1 на сто, колкото и през третото тримесечие, и 4,6 на сто на годишна база.

 

Инфлацията в Централна Европа изглежда, че е достигнала пика си в началото на тази година, което ще даде възможност на централните банки да спрат вдигането на лихвените проценти. Тя е най-сериозна именно в Унгария, достигайки 25,7 на сто през януари, докато в Румъния спадна до 15,07 на сто спрямо 16 на сто през декември. 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени