Унгария заплаши да блокира санкции на ЕС срещу Русия заради банка ОТП

Унгарската ОТП е една от водещите банки на руския пазар за финансови услуги, дори след началото на войната

Банка ОТП
Банка ОТП Източник: MTI

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като осъди включването на най-голямата унгарска банка ОТП в списъка, предадоха ДПА и БТА.

 

Докато ОТП е в списъка на Украйна с поддръжниците на войната на Русия срещу Киев, унгарското правителство няма да преговаря по новия пакет от санкции, заяви Сиярто на срещата на външните министри на ЕС в Швеция. Скандално е, че Украйна е включила банката в списъка, тъй като тя не е нарушила никакви закони, заяви унгарският външен министър в Стокхолм.

 

Унгарският външен министър Петер Сиярто
Унгарският външен министър Петер Сиярто Източник: Facebook

Европейската комисия представи предложенията за 11-ия пакет от санкции срещу Русия на страните членки на ЕС миналия петък. Те са насочени главно към предотвратяване заобикалянето на мерките от страна на вече санкционираните страни.

 

Предложенията обаче включват и допълнителни търговски ограничения, които могат потенциално да засегнат и унгарски компании.

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел отказа да коментира забележките на Сиярто след срещата на външните министри. Той каза, че министрите не са чули унгарския министър да прави тези забележки.

 

Според Борел обаче не е тайна, че Унгария не вярва в ефикасността на европейските санкции срещу Русия.

В началото на май украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) включи унгарската банка ОТП в своя списък на спонсори на войната, като я обвини, че подкрепя тероризма.

 

Унгарската ОТП е една от водещите банки на руския пазар за финансови услуги, дори след началото на войната, според НАПК.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени