УниКредит Булбанк: Ръстът на доходите е основната причина за ръста на ипотечните кредити

За да се закупи един имот, здравословният размер на сумата представлява сбор от заплатите за 10 години, заяви Екатерина Панайотова

Уникредит Булбанк
Уникредит Булбанк Източник: Zonanews

Основната причина за ръста на ипотечното кредитиране е ръстът на доходите. Хората предпочитат и започнаха да искат да живеят в по-широки жилища, на по-добри локации. Това заяви Екатерина Панайотова, заместник-директор "Банкиране" на дребно на УниКредит Булбанк и главен изпълнителен директор на УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Тя участва в дискусионния панел "Ново поколение банкиране: Трансформация на фона на технологичен напредък и посока към еврозоната" в престижния финансов форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg, който се провежда днес в София.

 

Панайотова обясни, че за да се закупи един имот, здравословният размер на сумата представлява сбор от заплатите за 10 години. В София, най-скъпият град в България, само 20% от имотите са над тази сума от заплати, докато в Европа тя възлиза на 7-10 заплати.

 

Уникредит Булбанк
Уникредит Булбанк Източник: Zonanews

От друга страна, ипотечните кредити стават много по-достъпни от гледна точка на процеса, допълни Панайотова. "Преди, да вземеш ипотечен кредит беше свързано с доста големи главоболия, усилия и т.н. Сега повечето банки залагат на опростени процеси, лесно е за клиентите, едновременно с това те могат да следят целия процес на кредитиране докъде е реализиран".

 

Според банкера, четирите основни играчи на пазара в България по отношение на кредитирането, много стриктно спазват изискванията и стъпват върху основните параметри, защото е важно да носят отговорност не само към финансовата система, но и към самите клиенти.

 

Уникредит отчита тенденция на ръст в алтернативните инструменти за спестяване, каквито са инвестициите например, който е доста по-голям от ръста на депозитите. Панайотова прогнозира, че лихвите по депозитите ще се покачват малко по-бавно от лихвите по кредитите, чийто връх на повишаване в Европа вече би трябвало да е преодолян.

 

По темата за присъединяването ни към еврозоната, Панайотова обясни, че банките полагат огромно усилие, за да сме готови да приемем предизвикателствата. Според нея обаче, огромна роля трябва да имат и обучението и запознаването на обществото с този въпрос, а информационната кампания трябва да започне буквално от сега, а не в последните 6 месеца преди окончателното членство във валутния съюз.

 

Банковият експерт подчерта, че финтех компаниите са катализаторът, който помага на финансовите институции да се развиват по-бързо. "По този начин успяваме да трансформираме дигиталното си банкиране и инструментите, с които оперираме. 50% от кредитите при нас се подписват изцяло дигитално, което е огромно облекчение", обясни Панайотова. Банкирането е скъпо упражнение, така че са нужни инвестиции и сигурност, допълни в заключение тя.

 

Източник: Novini.bg

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени