Управителят на БНБ Димитър Радев: България вече сериозно изостава от плана за приемане на еврото

Впросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на НС, коментира Радев

Димитър Радев, управител на БНБ
Димитър Радев, управител на БНБ Източник: БНБ

България вече сериозно изостава в изпълнение на плана за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, когото депутатите изслушаха в пленарна зала.

 

"Нека да започна така - истинският дебат днес е за или против еврото. Еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност. Точката, която разглеждаме, този въпрос се съдържа заради поставените въпроси от депутатите. Нека веднага да кажа, че въпросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на НС", коментира Радев.

 

Той изложи и личното си мнение: "Въпросът е дали България да остане в дълбоката периферия на Европа, или трябва да бъде направено усилие за ускоряване на процеса за присъединяване към еврозоната. Има вече сериозно забавяне".

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени