Управителят на БНБ разкритикува Бюджет 2024: Липсват буфери, няма ясен тренд за намаляване на дефицита

Управителят на БНБ обърна внимание също, че заложеният фискален резерв не отговаря на нормативните изисквания

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БГНЕС

Проектът на бюджета за 2024 г. създава предпоставки за дисбаланси в икономиката, заяви по време на заседанието на бюджетната комисия в НС управителят на БНБ Димитър Радев. Комисията разглежда държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване.

 

По думите му, така заложения дефицит е прекалено голям. В най-добрия вариант той трябва да бъде в рамките на 1% през следващата година и нулев до три години, смята той. "Не е реалистично да го постигнем, наясно съм. Това което е реалистично обаче, е че трябва да бъде заложен ясен тренд да се намали дефицитът в тригодишната прогноза - нещо, което ние не виждаме", обясни Радев, цитиран от БНТ.

 

По думите му, именно заради прекалено високите разходи спрямо приходите в бюджета инфлацията има предпоставка да расте, вместо да намалява. Така се получава разминаване между провежданата политика от БНБ по отношение на парите и тази на министерството на финансите по отношение на бюджета.

 

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Управителят на БНБ обърна внимание също, че заложеният фискален резерв не отговаря на нормативните изисквания. Минималният му размер остава 4.5 млрд. лева, колкото е в момента, но това е ограничение само до размера на т.нар "Сребърен фонд". Трябва да има повече пари в него, посочи Радев.

 

Друга критика на Димитър Радев е, че няма необходимите буфери в бюджета за планираните разходи. Той препоръча 10-процентен буфер, който - ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г.

 

Все пак управителят на БНБ отбеляза и две положителни неща свързани с план-сметката. Първо, той е предложен и се очаква да бъде приет до края на годината, което ще нормализира бюджетната процедура.

 

И второ - има заложени ясни цели, но все още има недостатък по начина, по който те ще бъдат постигнати. Разходите, заложени в проектозакона за 2024, са с 6,2 млрд. лева повече от приходите. Недостигът ще се финансира със заеми, като максималният размер на дълга, който страната може да поеме е до 10 млрд. лева. Бюджетът е изготвен при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% ръст на икономиката.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени