Уволниха директора на най-старата банка в света

Бастианини обяви, вчера нетна печалба от 310 милиона евро за фискалната 2021 г., която е най-голямата и от шест години насам

Банка Монте деи Паски ди Сиена
Банка Монте деи Паски ди Сиена Източник: Pixabay
Президентът и изпълнителен директор на най-старата банка на планетата Монте деи Паски ди Сиена беше уволнен от поста си от членовете на административния съвет на финансовата институция, съобщава БТА.
 
Шейсет и три годишният Гуидо Бастианини е заменен от Луиджи Ловальо. Решението за смяната е било взето единодушно от членовете на административния съвет. Бастианини обаче остава също в съвета. Той бе назначен на ръководния пост на банката през април 2020 г. от тогавашния премиер Джузепе Конте.
 
Бастианини може да се похвали, че е оправил донякъде сметките на банката, която вчера обяви нетна печалба от 310 милиона евро за фискалната 2021 г., която е най-голямата и от шест години насам.
 
Основен акционер на банката е държавата. Спасяването на банката стана през 2017 г., а сега се водят преговори с Европейската комисия относно нов план за подема и. Преговорите касаят рекапитализацията, ново намаляване на разходите и удължаване на крайния срок, до който държавата трябва да излезе от банката и който изтече в края на миналата година. Банката закъснява с плана си за преструктуриране, договорен през 2017 г. с ЕК. Закъсненията са по-специално в съкращаване на работни места и в укрепване на капиталите. Освен това банката не е намерила купувач, който да придобие дяловете на италианската държава в нея (64,2 процента). Ето защо се стигна до нов стратегически план, представени от банката на ЕК, предвиждащ увеличаване на капитала с 2,5 милиарда евро за настоящата година и доброволни напускания, които ще доведат до икономисване на 275 милиона евро годишно.
 
Монте деи Паски ди Сиена е основана през 1472 г. в Сиена в Тоскана. Тя така и не се възстанови от катастрофалната покупка през 2007 г. на Банка Антонвенета за двойно по-голяма сума от първоначалната оценка. После най-старата банка в света бе забъркана в скандал с измами и финансови злоупотреби. А през дълговата криза тя натрупа огромни дългове от лоши кредити и спасяването и струваше на държавата и на данъкоплатците 5,4 милиарда евро.
 
Новият директор на банката е на 66 години, преди това е бил в регионалната банка Кревал за три години. А още преди това е работил в УниКредит, където е придобил богат опит в изкупуването и сливането. Той влиза и в административния съвет на сиенската банка.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени