Валдис Домбровскис: Заради инфлацията България няма да влезе в еврозоната и догодина

Възможната дата, в която България да приеме еврото, е 1 януари 2025 г.

Валдис Домбровскис
Валдис Домбровскис Източник: Skaties.lv

Възможната дата, в която България да приеме еврото, е 1 януари 2025 г. Това заяви пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той коментира, че инфлацията е основното препятствие пред страната ни в момента. Предстои за България да се изготви конвергентен доклад, в който ще се посочи напредъкът ѝ към еврозоната и до какви нива трябва да бъде понижен инфлационният процент.

 

"България се готвеше за 1 януари 2024 г., но заради високата инфлация по съвместна оценка на еврокомисията и българските експерти, тази дата вече не е възможна. Сега възможната дата, която се дискутира е 1 януари 2025-та. Но най-важното е всички Маастрихтски критерии да се покрият", каза Валдис Домбровскис.

 

Според него инфлацията ни трябва да бъде измерена към най-добре представящите се членки в еврозоната. Така, че зависи от средната инфлация в еврозоната и по-конкретно от няколко държави.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени