Валентин Николов, ГЕРБ: Очаквам шоково поскъпване на цените на тока

Мораториумът блокира дейността на КЕВР, коментира още бившият шеф на БЕХ

Валентин Николов
Валентин Николов Източник: Монитор

"Очаквам да има шоково поскъпване на цените на тока. Мораториумът беше неочакван за мен. Търсен е бил ефект да се покаже на хората, че могат да бъдат обуздани цените. Досега обаче не сме видели някакъв модел." Това заяви бившият шеф на БЕХ Валентин Николов в предаването "Лице в лице" по bTV. По думите му трябва да се намери модел за намаляване на цените на електроенергията.

 

"Цената на тока има различни компоненти. Бюджетът в момента отчита високи постъпления, те трябва да влязат в компенсация на потребителите и бизнеса. Хората сега не усещат високите цени, заради глупавия мораториум. Моделът на управление до момента е нищо непредлагане", смята той.

 

"Мораториумът блокира дейността на КЕВР. Той по закон трябва да е с продължителност от шест месеца. Сега няма да има как да се регулира цената от 1 юни", прогнозира Николов. Той обясни още, че Европа е зависима от цената на газа. Потреблението на газ се завиши в Азия. Европа няма механизми, с които да защити потребителите си, стана ясно от думите му.

 

"България трябва да защити бизнеса и потребителите си, защото сме най-бедните в Европа. Има начин да се замразят цените, но трябва да се прави внимателно. Бюджетът е добър вариант за наливане на пари в електроенергийната сигурност на страната", изтъкна бившият шеф на БЕХ.

Още от "Бизнес и финанси"

Ричард Алибегов: Разочаровани сме и управляващото мнозинство трябва да обясни гласуването си в петък

С тази нова заповед сръбският гражданин със зелен сертификат е по-различен от италианския и спираме гражданите на Израел с четвърта доза - абсолютно нелогично

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени