Валентин Николов: Имам чувството, че властта още не може да разбере, че е управляваща. Мисли, че е в предизборна кампания

В момента потребителят не може да усети цената на това, което е направено в Народното събрание, но то цъка като бомба

Валентин Николов
Валентин Николов Източник: Монитор

Мораториумът е неприятен факт, защото каквото и да се направи, потребителят плаща накрая. Това каза за БНР Валентин Николов, председател на националния комитет на България в Световния енергиен съвет за България и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

 

"Сега са само пожелания. Имам чувството, че властта още не може да разбере, че е управляваща. Мисли, че е в предизборна кампания и пожелава, анализира. Много добре звучи, но нещата искат действия. Никой да не си прави илюзията, че ще му плати някой отвънка – някоя друга държава, някоя фирма или който е да е.

 

Винаги потребителят плаща накрая всичките глупости, които могат да бъдат натворени, докато се случи това. В момента потребителят не може да усети цената на това, което е направено в Народното събрание, но то цъка като бомба. Рано или късно ще го плати.

 

В Плана за възстановяване е записано, че през настоящата 2022 година пазарът на електроенергия ще бъде либерализиран изцяло. Тогава вече ще бъде съвсем различно ценообразуването, но ще бъде пазарно", допълни още Валентин Николов.

 

Според Николов Европейската комисия внимателно наблюдава мораториума, "забавя, но не забравя" и рано или късно ще усетим последващи действия, които ще ни напомнят за този мораториум. "Цената на електрическата енергия трябва да си остане пазарна. Цената и на потребителите трябва да е що-годе пазарна.

 

Правителството би трябвало вече да е дало метода, по който да компенсира потребителите, а не да задържа цената. Досега са само обещания и не се знае колко ще бъде компенсацията. Говори се нещо, но нищо не е ясно и не е разписано", каза Николов.

 

Източник: "Труд"

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени