Външният дълг е скочил с почти 3 млрд. евро

Това обявиха от БНБ

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Брутният външен дълг в края на юли възлиза на 40,5 млрд. евро, което е с 2,942 млрд. евро (+7,8%) повече в сравнение с края на юли миналата година, показват последните данни от БНБ.

 

Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на юли е 8,353 млрд. евро. За година той се увеличава с 2,163 млрд. евро (+35%).

 

Външните задължения на Централната банка са 837,7 млн. евро. Те се повишават с 10,5 млн. евро спрямо края на юли миналата година. Външните задължения на сектор Други парични финансови институции (банки и фондове на паричния пазар) са 4,39 млрд. евро. За година те се увеличават със 195,3 млн. евро. 

 

Външните задължения на "Други сектори" са 12,769 млрд. евро, като на годишна база те нарастват с 661,8 млн. евро.

 

Вътрешнофирменото кредитиране от компании зад граница е в размер на 14,176 млрд. евро, което е с 89 млн. евро по-малко в сравнение с края на юли 2020 г. То е с най-значителен дял в структурата на външния дълг – 35% към края на юли 2021 г., при 38% година по-рано.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени