Въпреки уверенията на Кирил Петков, държавната "Булгаргаз" не е затваряла вратата пред "Газпром"

Водят разговори и в момента

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски разкри, че въпреки твърденията на бившия премиер Кирил Петков, вратата към "Газпром" не е окончателно затворена.

 

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията", посочи той пред NOVA.

 

Топчийски съобщи, че предложението им за увеличаване на цената на газа с 60% за август вече е внесено в КЕВР. "Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с около 60%

 

"Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той.

 

По думите му, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори.

 

Шефът на "Булгаргаз" коментира и цената на втечнения газ:

"Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват", категоричен бе Топчийски.

 

Той подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета "Петков" е приета под условие. "Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи - единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът, защото те се продават година по-рано и са препродадени", аргументира се Иван Топчийски.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени