Васил Симов: Стоките поскъпват с 30% по-бърз темп от инфлацията

От Софийската борса отчитат 10-годишен рекорд на поскъпване при храните

Васил Симов
Васил Симов Източник: БФБ

токите поскъпват с 30% по-бърз темп от инфлацията. Това заяви по БНТ изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. Той каза още, че за първи път през годината няма стока, която да не е поскъпнала, което се дължи не само на пандемията, но и на скока в цените на енергоносителите. От Софийската стокова борса отчитат изпреварващ темп на поскъпване на стоките спрямо официалната инфлация. Най-голям скок се наблюдава при зърното и горивата.

 

"Всички борсови стоки вървят нагоре и то с един темп, който е доста по-висок от инфлацията. Ако поскъпването е в рамките на 3-4-5% ще кажем, нормално, това е инфлация, случва се. Но когато става въпрос за 25-30% на годишна база вече е доста стряскащо", допълни Васил Симов. По думите му причината за поскъпването не е само пандемията и кризите, които тя поражда.

 

"Когато и токът и горивата вървят нагоре, това се отразява по веригата на всички останали стоки и до голяма степен за някои борсови стоки и в по-засиленото потребление или по-слабото производство. Когато има по-слабо производство и по-засилено потребление, естествено цените вървят нагоре", добави Васил Симов.

 

Той посочи няколко начина за смекчаване на шоковото поскъпване, които са в правомощията на властта. "За жалост те не са чисто пазарни. Те са по-скоро в сферата на данъчното облагане, в сферата на акцизите, в сферата на помощите, на мораториумите също, което е една антипазарна мярка, но понякога се налага", каза още Васил Симов. От Софийската борса отчитат 10-годишен рекорд на поскъпване при храните заради цените на зърното и горивата.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени