Васил Велев: Догодина повече от половината българи ще получават минимална работна заплата

Минималната заплата трябва да се получава от 5-6-7% от хората. Тя не е цел, тя не е някаква мечта, коментира той

Васил Велев
Васил Велев Източник: В. "Марица"

Догодина повече от половината българи ще получават минимална работна заплата. Това коментира в ефира на NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. От 2025 г. минималното възнаграждение у нас трябва да стане 1077 лева, но някои работодателски организации оспорват това.

 

"Искаме заплатите да растат. Но вие анализирахте ли на какво се дължи този ръст? В държавното управление е 27%, а средно е 15,4%", каза Велев. И уточни, че ръст има най-вече при заплатите на бюджетна издръжка и при минималната, което също е административно наложено.

 

"Минималната заплата трябва да се получава от 5-6-7% от хората. Тя не е цел, тя не е някаква мечта", заяви Велев.

 

"В резултат на грешно и неправилно прилагано законодателство за миналата година 45% са получавали минимална брутна работна заплата. Догодина повече от половината българи ще получават еднаква – минимална работна заплата. Няма голяма икономика в света, която да има за цел минималната заплата да е половината от брутната средна. В Америка е 30%. При нас брутната минимална ще бъде 67% от брутната средна", каза Велев.

 

"Казва ти се: "Ще го назначиш на ето такава заплата". Няма значение, че той не може да го изработи това. А тази заплата е практически равна на средната в Смолян", заяви Велев.

 

По думите му минималното възнаграждение трябва да е между 670 и 800 лв. Според Велев бизнесът започва да се изнася. Той подчерта, че вече две големи компании, с над 1000 работници, са напуснали страната.

 

"Просто медиите съобщават за големите компании. Този процес набира скорост. Има масови съкращения, големи компании се изнасят, малките и средните потъват в сивия сектор", заяви Велев.

Още от "Бизнес и финанси"

Радомир Чолаков: 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост бяха загубени от Пеканов, когато беше вицепремиер

В интервю вчера Пеканов обяви, че хора, които са "цинични" като Радомир Чолаков, казват, че не е голяма работа и да изгубим средства по Националния план за възстановяване и устойчивост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени