Васил Велев: Ще платим 100 млн. повече за същия "недемократичен" руски газ заради Газпром, Гърция и посредниците

Оказа се, че министерство на финансово изземва дивидент от енергийните дружества, една объркана работа и ние ще протестираме също, заяви президентът на КТ "Подкрепа"

Васил Велев
Васил Велев Източник: АИКБ

Следващата сряда работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните "мерки" в негова подкрепа са недостатъчни, ненавременни и неефективни.

 

"Готвим се за протест, защото в момента няма мерки за компенсиране на бизнеса, отчетеният ръст на експорта е какъвто е ръстът на цените. Инфлацията е 36 % към март...ЕК казва, че мерките трябва да продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Нашите мерки са палиативни. От месец за месец, нищо трайно не се решава". Това каза Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Този газ минава през Гърция на по-висока цена, от което ще платим от порядъка на 100 милиона. Всички ние, българите, предприятията, гражданите, 100 милиона в повече, като тези пари ще се разпределят между Газпром, Гърция и посредници, добави той. КЕВР определи цената за май, която ще е близо с 14% по-скъп.

 

"Беше казано, че ще имаме по-евтин газ. Имаме по-скъп газ и затова едно от от исканията на протестите тази разлика, която е в резултат на грешки в управлението, да се компенсира. А най-важното е искането да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да имат предвидимост и за да няма такава информация", добави Велев.

 

Оказа се, че министерство на финансово изземва дивидент от енергийните дружества, една объркана работа и ние ще протестираме също. Работещите в градския транспорт също ще блокират града в 8.00 часа, добави президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Маналов.

 

Димитър Манолов, президент на КТ
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" Източник: Zonanews

"Оказа се, че при работещите в градския транспорт - над половината също имат деца, които също ще бъдат на тези матури, но така или иначе нещата са такива, каквито", добави той.

 

Според Велев в момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ.

 

"По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиера Асен Василев.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени