Важни портали на НОИ няма да работят

Техническа профилактика на основни системи

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ) Източник: Zonanews

Част от електронните портали на Националния осигурителен институт няма да работят от 18 до 22 април включително, поради извършване на планова техническа профилактика на основни системи на института, съобщиха оттам.

Временно няма да функционират специализираните портали на институцията, чрез които от задължените лица - осигурители, органи на медицинската експертиза и лечебни заведения, се извършва:
- регистрация на потребители с квалифициран електронен подпис (КЕП) за подаване на данни;
- подаване на данни към НОИ и тест на данни с КЕП, както чрез уеб-приложения достъпни в сайта на НОИ, така и чрез уеб-услуги, интегрирани с информационните системи на потребителите;
- оперативни справки от регистрирани потребители с КЕП;
- достъп до издадени документи (чрез изпратен линк) с КЕП.

Всички тези дейности са свързани с изплащането на парични обезщетения за болест и майчинство, подаването на данни за издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза и подаването на данни от издадени еПротоколи за извършени услуги по профилактика и рехабилитация. За болничните е необходимо данните да се подадат към единния регистър на болничните листове след възстановяване на услугите.

Електронната услуга "Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО" също няма да е достъпна през този период.

Не се планира прекъсване на достъпа до справочните услуги и онлайн заявяването на административни услуги, но са възможни смущения при тяхното използване. Осигурителните плащания ще се извършват в законоустановените срокове и съобразно с обявения от НОИ календар за месеца, поясняват от института.


Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени