Великденските добавки за най-бедните пенсионери са одобрени на първо четене от социалната комисия в НС

Предложението е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв.

Български пенсионери
Български пенсионери Източник: Zonanews

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов.

 

Предложението е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, колкото е и линията на бедност за тази година.

 

Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни 40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери.

 

Законопроектът беше приет с 13 гласа "за" и пет "въздържал се". Комисията отхвърли с шест гласа "за", един "против" и 11 "въздържал се" законопроект на "Възраждане" за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер.

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени