Венко Сабрутев: Бюджетът отмени фалит на държавата и дефицит от 6.7%

По думите му парламентът е приел балансирана финансова рамка с 3% дефицит

Венко Сабрутев, ПП
Венко Сабрутев, ПП Източник: Zonanews

Най-голямото постижение от този бюджет, е че отмени апокалипсиса, който служебният кабинет очертаваше –фалит на държавата и 6,7% дефицит. Това каза в студиото на NOVA депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев. По думите му парламентът е приел балансирана финансова рамка с 3% дефицит.

 

"Да, много неща, които искахме да влязат в бюджета, не се случиха, като реформата за изсветляване на ресторантьорския бизнес. Мярката с касовите бележки имаше за цел парите, които ги даваме с плащането на нашата сметка, ресторантьорите да ги внесат в държавата, а не да си купуват скъпи коли с тях. Нямаше мнозинство за приемане на тази реформа. "Възраждане", ГЕРБ и ИТН гласуваха "против". Не мина и реформата с изискването за плащане на заплати по банков път. Служителите в този бранш един ден ще искат справедливи пенсии. Как да стане, като не са се осигурявали на реалните пари?", каза още той.

 

"По време на гласуването в пленарна зала направихме много ключова реформа. Създадохме т.н базова сметка. В нея хората, които си получават заплатите, пенсиите и стипендиите, ще могат да си извадят такава сметка, която няма такси от банкомат на съответната банка. Тази реформа влиза от 1 септември", поясни Сабрутев.

 

По думите му ще има рекордно увеличение в сектор "Образование".

" Увеличение на заплатите на учителите в училищата и детските градини. Изграждане на нови такива. Целта ни е учениците да учат само в 1 смяна. Тогава ефективността на обучението е много по-голяма", поясни Сабрутев.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени