Вицепремиерът Пеканов предупреди: Разточителните доходи за държавата не могат да продължат дълго

Той призова новия парламент бързо да разгледа и приеме оставащите 12 закона по ПВУ, за да можем да получим следващия транш от 724 млн. евро

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: Пресцентър на МС

Служебният кабинет ще предложи бюджет, който предвижда 12% увеличение на пенсиите и повишение на учителските заплати, но разточителните доходи за държавата не могат да продължат прекалено дълго. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по БНТ.

 

По думите му има приоритети, по които може да се намери консенсус, но за тях ще трябва и работещ парламент. Сред тези приоритети са образование и съдебна реформа. На второ място, според него, е съдебната реформа, която не е нещо абстрактно и не трябва да се правят кръгли маси за провеждането ѝ.

 

"Тя на първо място е условие по Плана за възстановяване и устойчивост, на второ място министър Крум Зарков и служебният кабинет подготвиха законопроектите, които изпълняват условията по ПВУ, както и очакванията на европейските ни партньори нещо да се движи по тази линия. Това ще подобри живота на българските граждани и ще ни помогне за темата Шенген".

 

Другият основен приоритет е образованието. България може да бъде сред първите в редица научни дисциплини, спортове и други. "Да, разходите през миналата година бяха повишени повече от нарастването на приходите, такива бяха заложените политики и това отваря някои проблеми за бюджета. Ние ще предложим такъв вариант, с който се надяваме да ги затворим. По темата за еврозоната - там парламентът беше спирачката. По същия начин и законите за Плана за възстановяване и устойчивост".

 

Той призова новия парламент бързо да разгледа и приеме оставащите 12 закона по ПВУ, за да можем да получим следващия транш от 724 млн. евро.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени