Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища: Скъпи храни ли? Та цените не мърдат!

Плащаме по-малко спрямо средния европеец, убеден е Иванов

Владимир Иванов, председател на ДКСБТ
Владимир Иванов, председател на ДКСБТ Източник: Bulgaria ON AIR
"При повечето хранителни продукти почти не се наблюдават изменения. При варивата и захарта имаме равнища като миналата година. Единственият продукт с по-високи цени е олиото, запазва 36% ръст спрямо миналата година. Пазарът си задържа цените и тази тенденция ще я наблюдаваме още 20-30 дни". Това каза в телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.
 
Той подчерта, че цените на храните се движат най-бавно от абсолютно всички сектори, а основната причина била много лошата конкурентна среда.
 
"Много мощен фактор е конкуренцията и тя задържа цените. Някои задържат цени, които са близки до загубата. Свинското месо е абсолютно без промяна спрямо миналата година, при кашкавалите и сирената имаме около 5% изменение. Инфлацията при храните е възможно най-ниската. Не очакваме драстични изменения, имаме излишък от предлагане", обясни Владимир Иванов.
 
В същото време цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна въпреки рекордната реколта от пшеница. Ново увеличение на цената на хляба и хлебните продукти до края на годината с около 20% очакват от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите във Варна. Така цената на хляба в търговската мрежа може да достигне до 1,50 лв. Причината е в драстичното поскъпване на електроенергията, както и нарастването на цените на основните суровини за производството – брашно, сол, мая, горива и други. С увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20% ситуацията за хлебопроизводителите е много напрегната, споделят хората в бранша.

Сирене, хлябът, кашкавалът, млякото (ако се каже мляко) и зеленчуците - всичко се е увеличило, споделят производители  на закуски в различни градове н астраната. 

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени