Владимир Малинов – изпълнителен директор "Булгартрансгаз": В сравнение от миналата година има 14-15% по малко съхранени количества в Чирен

Ние имаме възможността да получаваме пълния капацитет азерски газ, това зависи от търговците, независимо от интерконектора, но не го получаваме, каза той

Булгартрансгаз
Булгартрансгаз Източник: Zonanews

Комисията по енергетика заседава днес извънредно.  Заседанието на енергийната комисия се свиква по искане на народни представители от ГЕРБ след внасяне на необходимия брой подписи според Правилника на НС. 

 

По време на заседанието ще бъдат изслушани министърът на енергетиката Александър Николов, както и изпълнителните директори на БЕХ, Булгаргаз, Булгартрансгаз и Газов Хъб Балкан. За изслушване пред депутатите са поканени и председателите на КЕВР и ДАНС.

 

Всички представители на институциите ще бъдат питани за детайлите по сделката за продажбата на природен газ от Булгаргаз на 4.02.2022 г. на държавната газова борса. До извънредното заседание се стигна след разкритията за продажбата на огромни количества от синьото гориво в рамките на 3 секунди.

 

Владимир Малинов – изпълнителен директор "Булгартрансгаз" заяви: "Ние сме 100% собственик на Газов хъб "Балкан" и затова извършихме вътрешна проверка. Тя показва че в уикенда са изтъргувани 60 хил.мегават час, от които 37 хил. са от "Булгаргаз". Скоростта на една сделка зависи от четири елемента – колко е ликвиден пазара, търсене или предлагане. Възможно е да се извърши сделка за 3 сек. Ние предоставяме софтуерен продукт, дали се договарят предварително търговец и купувач не е при нас.

 

От наша страна няма изтичане на информация. От 2014 г. има европейски регламент за балансиране на системата. И всеки търговец трябва да подържа портфолиото си близо до нулата, затова при излишъци "Булгаргрансгаз" изкупува. При нас не се продава газ, а енергия, те са от три източника – руски, азерски и от Чирен.


В Чирен към момента се съхранява малко по малко от 25%, и те са на 9 клиента. В сравнение от миналата година има 14-15% по малко съхранени количества. В момента няма заплаха за някакви извънредни ситуации. Защо не получаваме пълния обем азерски газ – ние имаме възможността да получаваме пълния капацитет азерски газ, това зависи от търговците, независимо от интерконектора.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени