Владимир Сиркаров и Лъчезар Богданов: Лампата е доста червена, фискалната ни устойчивост е под риск

"Проблемът е, че предишното управление подходи с големия черпак към инфлацията " - смятат те

Финанси
Финанси Източник: Zonanews

Ролята на министъра на финансите е да дава сигнал на колеги от кабинета и на депутати, че трябва да се намерят средства, за да има разходи. Бюджетната стабилност на е даденост - не трябва да излизаме много извън чертата. От Министерството на финансите ни казват, че не сме зле, но може да станем зле.

 

Това каза по NOVA Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ, по повод пресконференцията в понеделник на служебния финансов министър Росица Велкова, че големите разходи ще доведат до големи дългове.

Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов Източник: Интернет

 

Лампата е доста червена, фискалната ни устойчивост е под риск, трупането на бюджетен дефицит е рисковано особено в политическите кризи у нас. За големите социални плащания единственият начин е трупане на дългове. Политическото говорене взима превес, все пак този излишък от 12 млрд. е одобрен от парламента, допълни Владимир Сиркаров, икономически експерт в Института за дясна политика.  

Владимир Сиркаров
Владимир Сиркаров Източник: NOVA

 

Според експертите инфлацията помага за приходите в бюджета, защото цените растат. Проблемът е, че предишното управление подходи с големия черпак към инфлацията - пенсиите са голям разход, той изчерпва доста от ресурса. Въпросът е, че има още - 25 ст. за горива, намалените ставки за хляба, енергийните помощи за бизнеса.

 

Нашата държава е на червено от много години, въпросът е колко и колко можем да си позволим. С дефицит от 7% не можем да влезем в еврозоната, заяви Лъчезар Богданов.

 

Сигурен съм, че следващият кабинет ще увеличи разходите без преструктурирането им. Дано не пипат плоския данък. Трябва да се събират данъците не само от редовните и частни платци, допълни Богданов.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени