Владислав Горанов: Ако се спази прогнозата на МФ, дългът номинално ще бъде удвоен - от около 37 млрд. ще отиде над 75 млрд. за кратък период

Редовно правителство вероятно ще има чак напролет, прогнозира бившият финансов министър

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: Zonanews

През 2022-а ще сме малко по-добре от фискална гледна точка, защото голяма част от инвестиционните разходи, които са разчетени в бюджета няма да се случат. Дефицитът няма да е този, който е заложен в бюджета. "Ликвидният риск не е изненада, защото България отдавна се финансира основно чрез стълбове и единствения инструмент за финансиране на повишението на разходите над приходите е финансиране от пазарите - вътрешни и външни", това заяви Владислав Горанов, бивш финансов министър в предаването Money.bg по Bu;garia ON AIR.

 

Когато увеличим пенсиите и заплатите за толкова кратък период, няма какво друго да се очаква, освен огромен дефицит, който води до поемане на големи дългове. Темповете, с които се налага да задлъжнеем са обезпокоителни. Ако погледнем числата, които представи служебното правителство като първоначална заявка, те са почти неизбежни. Сметката, която представи служебния финансов министър, не е в неговата глава, а приведени в целогодишен размер всички взети решения и политики. Ако трябва да се постави под съмнение финансовата стабилност, трябва да се постави под въпрос данъчната система и отказа на пазарите да откликнат на необходимостта от финансиране", подчерта той.

 

По думите му, ако се спази тази прогноза на Министерството на финансите, дългът номинално ще бъде удвоен - от около 37 милиарда ще отиде над 75 милиарда за кратък период. Като дял от БВП ще нарасне близо до 40%, което е далеч от средните европейски равнища.

 

Горанов заяви още, че България отдавна нарушава Пакта за стабилност и растеж. "ЕК си затваряше очите с тези нарушения, заради COVID-19 и последствията от него, но в един момент фискалните правила ще се върнат и тогава ще бъдем управи през свръхдефицит".

 

"Ще изпаднем в дилемата дали да ограничаваме дали да ограничаваме някои разходи или да променяме данъчната система, за да търсим допълнителен ресурс", коментира той.

 

Консолидация на бюджета

"Това, което е реалистично на фона на състоянието на икономическата система е ръчно и детайлно управление на всеки разход, който е поет като ангажимент в държавната сметка за следващите няколко години, въздържание на нови авантюри. Ще отнеме няколко години да се върнем към нормалното състояние на бюджета", смята той.

 

Прилагане на социални искания - възможно ли е?

По думите на бившия финансов министър в момента сме в ситуация, в която правителството на казва на парламента "няма да ви предложим бюджет", което е безпрецедентно в своята същност. "Подкрепям ги в това отношение, имайки предвид парламента, в който популизмът е изповядван. Загубили сме посока и се надявам да не се върнем в правия път след някакъв катаклизъм", коментира той. Според него, за три години може да се натрупат такива големи дългове, че пазарът може да те погледне с подозрение.

 

"Важно е запазването на финансова стабилност и аз подкрепям решението на служебното правителство да предложи временна рамка до съставянето на редовно правителство. В момента виждаме един финансов министър и едно управляващо бившо мнозинство, които се опитват да отрекат и да заблудят обществото, какво всъщност са свършили", заяви той.

 

Шансове за редовно правителство

По думите му ГЕРБ ще входират правителство, дори да е на малцинството, но редовно правителство вероятно ще има чак на пролет. "Вече е късно за фиска, дотолкова, доколкото решенията, които са ни докарали до това състояние, са взети. Белята вече е направена, сега е време да се състави едно редовно правителство, което със спокойствие и разум да успее да привлече доста сериозен ресурс, който да се следва по плана за възстановяване и устойчивост, който би могъл да доведе до по-високи нива на брутния вътрешен продукт и да намали тежестта на дълга и на бюджета", коментира Горанов.

 

По отношения за влизане в еврозоната, Горанов заяви, че е оптимистично настроен. "Все още имаме шансове за влизане в еврозоната от 1 януари 2024-а Нашите партньори очакват това от нас, а примерът с Хърватия, която вече е член, е по-скоро положителен".

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени