Втората по големина руска банка отчете загуби в размер на €7 млрд.

ВТБ беше една от първите изключени от международната платежна система SWIFT

Руската банка ВТБ
Руската банка ВТБ Източник: Shutterstock

Втората по големина руска банка ВТБ отчита висока годишна загуба на фона на западните санкции. Според финансовата институция крайният резултат за миналата година е загуба в размер на почти 6,133 млрд. рубли (около € 7 млрд. евро). Година по-рано ВТБ бе постигнала нетна печалба от 327 млрд. рубли.

 

Някога добре свързаната с международната общност ВТБ беше една от първите банки, които бяха изключени от международната платежна система SWIFT в отговор на войната в Украйна.

 

Главният изпълнителен директор на банката Андрей Костин, довереник на кремълския военнопрестъпник Владимир Путин, също така беше лично санкциониран от Великобритания и САЩ. 

 

Блокирането от глобалната разплащателна система SWIFT и замразяването на резерви на централната банка на стойност над 300 млрд. долара в чужбина изненадаха Русия. 

 

"Никой не очакваше, че централната банка ще бъда подложена на санкции и че няма да може да помага с ликвидни средства в чуждестранна валута в онзи труден момент", отбелязват запознати източници.

 

И все пак за банките подкрепата на централната банка е била от основно значение за устояването на първоначалния удар за бизнеса им.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени