Ясен е размерът на минималната работна заплата от 2025 г., който предложи служебният кабинет

Тристранката пак не се разбра

Пари, банкноти, български левове
Пари, банкноти, български левове Източник: Zonanews

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов представи в началото на заседанието на НСТС проекта на постановление за промяна на минималната работна заплата от 1 януари 2025 г. В него се предвижда МРЗ от 1 януари следващата година да бъде 1077 лева. Така нетният доход ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.

 

Иванов припомни, че съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50% от средната брутна заплата за 12-месечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.

 

Предложената стойност е със 144 лева повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение, каза още той. Промяната ще доведе до намаляване на риска от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. Според министъра това ще повиши мотивацията на работната сила да търси работа, което ще увеличи предлагането на труд, а това от своя страна ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на предприятията.

 

Тристранката пак не се разбра
По-рано днес Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание в сградата на Министерския съвет за обсъждане на въпросния проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика.


След години на спорове между бизнес, синдикати и държава, тя вече се изчислява като процент от средната за страната. Предвиденото увеличение от 15,4% означава, че сегашните 933 лева ще достигнат 1077 лева.

Тристранният съвет има роля да обсъди, но не и да вземе решение, което да има тежест. Въпреки това синдикатите и бизнеса спориха помежду си. Очаквано работодателите настояват увеличението да не бъде в този размер, тъй като частният бизнес може да не успее да го заплаща. Синдикатите настояваха за повече средства.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: България продължава да настоява пред ЕК за промяна на условията за отпускане на средства по украинската

Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща с представители на различни асоциации на земеделци и животновъди

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с представители на японска бизнес делегация

Представителите на японските компании проявяват интерес за инвестиции в областта на филмопроизводството, IT индустрията, хранително-вкусовата промишленост и туризма

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени