За седем месеца война руските военнопрестъпници са нанесли щети на Украйна за над $340 млрд.

Главният източник на средствата за възстановяване на Украйна трябва да бъдат конфискувани активи на Русия

Разрушения от руския ракетен обстрел
Разрушения от руския ракетен обстрел Източник: Telegram

Към 10 септември сумата на щетите в Украйна от военната агресия на Русия, потвърдена от Световната банка, възлиза на повече от 340 милиарда долара. Това заяви вчера украинският премиер Денис Шмигал в отговор на въпроси по време на годишната конференция "Ялтенска европейска стратегия", цитиран от Укринформ.

 

По думите му потвърдената сума, необходима за възстановяването на страната, е около 105 милиарда долара. "Сумата ще се променя, защото войната продължава, разрушенията за съжаление продължават и очевидно ще се нуждаем от повече", каза той.

 

Според него главният източник на средствата за възстановяване на Украйна трябва да бъдат конфискувани активи на Русия, а на само държавният бюджет на Украйна и международната помощ.

 

"Призоваваме да приемат национални законодателства и да се обсъди възможността за изработване на международен договор или законодателство, което да позволи създаването на нова система за сигурност в света, в която агресорът ще разбира, че ще плати за своята непровокирана агресия", заяви Шмигал.

 

Създадената през 2004 г. конференция "Ялтенска европейска стратегия" за украински и чуждестранни предприемачи има за цел да осигури съдействие за развитието на Украйна и нейните евроинтреграционни стремеж.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени