Задава ли се нова Виденова зима? Всичко поскъпва в следващите 6 месеца

Благоевград е единственият град у нас, където средната заплата остава под 1000 лв.

Жан Виденов празнува победата на парламентарните избори декември 1994 г.
Жан Виденов празнува победата на парламентарните избори декември 1994 г.

Драстично повишаване на всички цени в следващите 6 месеца. Причината за това идва от спекулативния европейски пазар на въглеродни емисии, което вдига цената на природния газ, а оттам и на всичко останало. Повишението няма да е само у нас, а в цяла Европа, но новите цени и нестабилната политическа обстановка могат да върнат спомена за зимата от 1997 година, прогнозират експерти.

 

Благоевград е единственият град у нас, където средната заплата остава под 1000 лв., сочат данните на НСИ. Въпреки това цените и тук ежедневно растат, разказват пред Bulgaria ON AIR семейство Шопови. "Сирене, хлябът, кашкавалът, млякото (ако се каже мляко) и зеленчуците - всичко се е увеличило",  споделят те. Закуските в благоевградска баничарница наскоро поскъпнали с 10 ст. 

 

"Това увеличение на електроенергията с толкова много проценти, над 60, вдига много всички цени. Това означава увеличение на брашното, цената на олиото – всичко отива нагоре", обясни собственикът на закусвалня Димитър Бакалов. Според собственика инфлацията преминава от тръс в галоп, което увеличава и цените. Очакваното увеличение на минималната заплата през януари ще повиши и осигуровките, което е допълнителна тежест за работодателите, освен вече поскъпналите суровини. "Това, което правят – увеличение на пенсии на хората, на заплатите – тази инфлация до Нова година всичко ще изяде", категоричен е Бакалов.

 

"Не само хлябът, всичко пълзи нагоре. Като добавим, че от 1 януари ще имаме още едно увеличение на топлоенергията и електроенергията, представете си: ще бъде една от тежките зими. Тези от нас, които си спомнят 97-ма – какви чудеса бяха, ще бъде нещо подобно", прогнозира известен енергиен експерт. 

 

Началото на 1997 г. беше белязано с хиперинфлация и нестабилна политическа обстановка. Само за няколко седмици цената от 300 лв. за долар става 3000 лв. Обратно в днешни дни, хората търсят варианти да спестяват пари. 

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени