Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС)
Зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) Източник: Пресцентър на МИ

Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към посолствата и консулствата на България в чужбина могат да бъдат въвлечени в процеса по привличане в страната ни на висококвалифицирани кадри от трети държави. Това каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС), който обсъди и прие "Анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за достъп до пазара на труда на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес". 


В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров, както и представители на заинтересованите институции.


Зам.-министър Павлов изтъкна, че търговските аташета на България могат да подпомогнат процеса като разпространяват информация за нуждата на българския бизнес от висококвалифицирани кадри.  Според него представителите ни в СТИВ биха били полезни и като съдействат за облекчаване на дългите срокове за обработка на документи за кандидатстване за работа в страната ни.


Павлов акцентира и на необходимостта от задържането на висококвалифицирани кадри в България, както и на връщането у нас на българите от чужбина, които той нарече огромен ресурс както като брой, така и като качество. 


"Всичко това следва да се случи в синхрон и с разпоредбите на ЕС, да бъде внимателно премислено, така че да не се създава социално напрежение и заплаха за националната ни сигурност", каза икономическият зам.-министър. Той допълни, че въпросът с  привличане на висококвалифицираните кадри от трети страни изисква и добра координация между всички институции, въвлечени в процеса, така че да се установят бройките, квотите и пазарите към които следва да се насочим.


Павлов изрази надежда, че изводите и препоръките в представения анализ ще бъдат в помощ на българските работодатели. "Невъзможността на бизнеса да намира достатъчно работна сила, му пречи да расте", каза той.
Сред препоръките на приетия по време на заседанието на ИСС документ са определяне на водеща институция в дебата за трудовата миграция, съгласуваност на законодателните инициативи по темата, дигитализиране на процесите, свързани с наемането на висококвалифицирани кадри от трети страни и др.


Икономическото министерство е пряко ангажирано с въпроса за трудовата миграция като инициатор на срещи с представители на бизнеса и институциите за обсъждане на темата за намиране на висококвалифицирани кадри от трети страни. По време на тях бе изготвен проект на План за действие в областта на трудовата миграция – 2024 г. с включени предложения на бизнеса за конкретни мерки, касаещи законодателни инициативи и административни процедури. Анализът, одобрен от ИСС, е разработен по решение на Министерски съвет.

Още от "Бизнес и финанси"

Американската финансова корпорация за международно развитие гарантира финансирането на разширението на газохранилището в

Това стана ясно в разговор на министъра на енергетиката Владимир Малинов с Джейн Рий, началник кабинет на Американската финансова корпорация за международно развитие

Прочетете повече прочетете повече

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 202

В момента най-наболял е проблемът с липсата на работна ръка, с наемането на работници от трети страни, който може да се реши само и единствено в парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени