Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Зам.-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински
Зам.-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински Източник: Пресцентър на МИИ

Броят на българските организации, които са кандидатствали за финансиране от Европейския фонд за отбрана (EDF), се е удвоил през 2023 година. Това обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на Националния информационен ден 2024 по въпросите на Фонда, организиран от МИИ.

 

Зам.-министърът добави, че по данни на Европейската комисия България е страната с най-голям ръст на участие в програмата за 2023 година. 


"Български компании и научно-изследователски организации не просто участват активно, но печелят европейско финансиране и изпълняват успешно проекти, финансирани по EDF и неговите предшественици", каза д-р Сукалински.  


Икономическият зам.-министър припомни, че в периода 2021 – 2022 г. 14 проекта с участието на 11 български организации са получили безвъзмездни финансови средства по програмата. Този резултат нарежда страната ни на 17 място от общо 27 държави по брой участия в проекти, финансирани от Фонда. Данните за 2023 година предстои да бъдат оповестени скоро от ЕК, но и сред тях фигурират проекти с българско участие, които ще получат грантово финансиране от бюджета на EDF за 2023 г. 


Зам.-министър Сукалински акцентира на това, че през 2021 – 2022 г. България е била на 14 място по брой участия на малки и средни предприятия във финансирани проекти.

 

"Това доказва, че нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС и са способни да участват като пълноценен партньор в консорциуми редом с големите  международни корпорации", каза още икономическият зам.-министър.

 

Той призова представителите на българската индустрия, която работи в интерес на сигурността и отбраната, да бъдат още по-активни и да се възползват максимално от Европейския фонд за отбрана.


Европейският фонд за отбрана (EDF) е програма на ЕС за насърчаване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на европейската отбранителна технологична и индустриална база. Той е  с бюджет от почти 8 млрд. евро за периода 2021-2027 г., от които 2,7 млрд. евро са предназначени за научни изследвания и 5,3 млрд. евро за разработване на продукти и технологии в областта на отбраната. 


В Националния информационен ден 2024 по въпросите на Европейския фонд за отбрана участваха представители на българската отбранителна индустрия, на научно-изследователски и академични центрове, институти.

Още от "Бизнес и финанси"

Осъдиха "Газпром" да плати $14 млрд. долара заради прекъснатите доставки на газ за Германия

RWE поиска около $1 млрд. долара от "Газпром". Френската компания Engie поиска около $1,3 млрд. Полският Европол "Газ" поиска $1,45 млрд. долара, а българският "Булгаргаз" - $400 млн.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени